γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ
Pin It
Λένε ότι η στατική είναι η επιστήμη που "δουλεύει" τον κόσμο, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα. Σύμφωνα με τον Πέτσα " Και σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι πολύ αρνητικά τα νούμερα και πολύ μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης στο 2ο τρίμηνο απ’ ό,τι ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης".
 
1ον. Η χώρα μας για 12 χρόνια βίωνε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Ενώ οι άλλες χώρες αναπτύσσονταν συνεχώς. Από την μεσαία θέση που είχαμε στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, κατρακυλήσαμε στην τελευταία. Τα άλλα κράτη ανέβαιναν σταθερά. Άλλο είναι να μειώνεται το ΑΕΠ 10% σε μας και άλλο 10% σε μια χώρα που η οικονομία της είναι μακράν της δικής μας.
 
2ον. Η οικονομία της δικής μας χώρα βασίζεται στον τουρισμό. Των άλλων στη βιομηχανία και στις εξαγωγές. Αυτές δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ στις πλούσιες χώρες, σε αντίθεση με μας που ο τουρισμός θα επανέλθει σε 4 έως 5 χρόνια στα επίπεδα του 2019.
 
3ον Αυτό που δεν μας είπε ο Πέτσας είναι ότι στην χώρα μας, όπως μας δείχνει το γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε ένα ρεκόρ πτώσης του ΑΕΠ των τελευταίων 25 ετών (ούτε στα χρόνια όπου η χώρα εισήλθε στα μνημόνια από το 2009 έως πέρυσι), ένα ρεκόρ αποπληθωρισμού, ένα έλλειμμα που συνεχώς αυξάνεται και ένα χρέος που συνεχώς διογκώνεται, δημιουργώντας ένα τέλειο εκρηκτικό μείγμα. Συγχρόνως κατέρρευσαν κατανάλωση και διεθνές εμπόριο, είχαμε μείωση σε εξαγωγές αγαθών κατά 15,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%,κάθετη πτώση επενδύσεων χωρίς δε να λογαριάσουμε τα αυξημένα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την άμυνα.
 
4ον. Η κυβέρνηση μόνο που δεν πανηγύρισε για το -15,2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι διέψευσε εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Όμως οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το β΄τρίμηνο του 2020 για τη χώρα μας ήταν στο -13,8%.
 
5ον Γιατί ο Πέτσας δεν έκανε καμία αναφορά ότι ο αποπληθωρισμός της χώρας βρίσκεται στο -2,1% αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ στην ευρωζώνη και είναι αυτό που φοβάται και ξορκίζει η ΕΚΤ γενικά για το σύνολο της ευρωζώνης, αρκεί να θυμίσουμε ότι ο στόχος του QE ήταν να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%. Με απλά λόγια όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση με αποπληθωρισμό δημιουργείται καθοδικό σπιράλ στην οικονομία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

6ο. Η στασιμότητα στον τομέα των επενδύσεων λόγω του κλίματος ανασφάλειας αποτελεί ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την ύφεση. Το πως θα αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας είναι το μεγάλο ζητούμενο, που δεν το γνωρίζει ακόμα κανείς. Ούτε φυσικά ο Πέτσας, ο Σταϊκούρας και ο Μητσοτάκης. 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.