Δεν έχουν κλείσει τα 40. Δεν είναι παιδιά με κομματικές καταβολές και, ακόμη κι αν εντάσσονται ή δημιουργούν κόμματα, η οπτική τους και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την πολιτική δεν έχουν σχέση με κομματικούς μηχανισμούς και πρακτικές.

Σπουδάζουν, δουλεύουν, αγαπάνε και κυρίως νοιάζονται και συμμετέχουν στα κοινά. Μέσα στις πολλές ασχολίες τους και με όλα τα βάρη που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές, παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και αγωνίζονται για αξιοπρεπή ζωή, για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, για δικαιοσύνη και συμπερίληψη.

Υπερασπίζονται αξίες, δείχνουν τον δρόμο. Ακόμη κι όταν οι παθογένειες του κομματικού και πελατειακού κράτους τους τον κλείνουν.

 Σπουδές λαμπρές σε Αθήνα, Γερμανία και Βόρεια Ιρλανδία. Με την αρχή να γίνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σπουδές και την συνέχεια με μεταπτυχιακό στην επίλυση συγκρούσεων και συμφιλίωσης πληθυσμών. Εργασιακή εμπειρία από διαφορετικούς τομείς και ποικίλους χώρους ανάμεσα στους οποίους Διεθνείς Οργανισμοί, ΜΚΟ, think tank αλλά και ιδιωτικός τομέας της χαρίζουν μια ολοκληρωμένη αντίληψη σε αποτελεσματικές και βέλτιστες πρακτικές διοίκησης. Αυτή της την εμπειρία και πολλές εργατοώρες καλείται τώρα να καταθέσει ως συνεπικεφαλής Κόμματος του νέου προοδευτικού, πραγματιστικού, πανευρωπαϊκού Κόμματος, Βολτ Ελλάδας. Και είναι μόλις 27. 
Οι ερωτήσεις θα γίνονται στον ενικό λόγω οικειότητας και όχι λόγω της κακής συνήθειας να μιλάμε οι μεγαλύτεροι στον ενικό στους νεότερους.
 
Sl.: Θεοδώρα, δεν σου κρύβουμε πως το απόφθεγμα που ακούγεται μεταξύ αστείου και σοβαρού στους άνω των 50 είναι πως «η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτείς σε νέες και νέους». Είναι προφανές πως δεν συμφωνείς (ούτε καν γελάς). Να ακούσουμε λοιπόν τον αντίλογο με το «καλημέρα σας»; 
 
Όριο ηλικίας μπορεί να υπάρχει για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αλλά στην ενασχόληση με τα κοινά δεν θα έπρεπε να θέτουμε επιπλέον περιορισμούς. Θα έλεγα ότι οι πολιτικές που καθορίζουν τις ζωές όλων μας παραείναι σημαντικές για να τις αφήνουμε στα χέρια των λίγων. Καμία πολιτική απόφαση που μας αφορά δε θα έπρεπε να γίνεται χωρίς εμάς (τη νέα γενιά). Η προστιθέμενη αξία που φέρουν τα νέα άτομα στην πολιτική είναι τεράστια: πέρα από τη φρέσκια προσέγγιση, τη δημιουργικότητα, τις καινοτόμες πρακτικές και το όραμα, έχει να κάνει με το ζήτημα της εκπροσώπησης. Μόνο όταν εκπροσωπούμαστε όλ@, έχουμε μια πραγματικά υγιή δημοκρατία. Η “πολιτική απειρία” που προσπαθεί ο κόσμος να προσάψει στα νέα άτομα θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουμε να φέρουμε στο τραπέζι. Σημαίνει ότι μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο.
 
Sl.Ενδιαφέρουσα η πρώτη απάντηση, αποπνέει σεμνότητα αλλά και αυξημένη αυτοπεποίθηση. Σε αυτήν την αυτοπεποίθηση θα μας επιτρέψεις να σταθούμε λίγο. Γιατί προφανώς την διαθέτεις, μια που αποφάσισες να διεκδικήσεις τη συνευθύνη της διοίκησης ενός κόμματος. Σε φοβίζει λίγο αυτή η ευθύνη; 
 
Αυτή τη στιγμή ως Βολτ δεν έχουμε την πολυτέλεια του φόβου ούτε της αμφιβολίας. Πάμε να κάνουμε κάτι στο οποίο πιστεύουμε και εφόσον το αντιμετωπίζουμε ως ένα βήμα τη μέρα, όλα θα γίνουν. Στο προσωπικό επίπεδο ο φόβος σίγουρα είναι ένα από τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν βγαίνουμε από το comfort zone μας, αλλά δεν μπορεί να μας σταματάει. Ο φόβος είναι καλό συναίσθημα, εφόσον οδηγεί σε πράξεις και δεν τον αφήνουμε να μας ακινητοποιεί. 
 
Sl.: Ευχαριστούμε για την ειλικρινή απάντηση… Δύσκολα οι πολιτικοί παραδέχονται φόβους. Μαζί με τους φόβους όμως προφανώς θα υπάρχει και η ελπίδα και κάποια στοιχεία από τα οποία πηγάζει η αυτοπεποίθηση. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που γεννούν αισιοδοξία; Θα ανταποκριθεί η κοινωνία σε κάτι τόσο τολμηρό και ίσως ξένο με αυτά που έχει συνηθίσει; Ιδέες από κοινωνικό φιλελευθερισμό, σοσιαλδημοκρατία, πράσινη οικολογία, καμία έκπτωση για τα δικαιώματα, καθόλου λαϊκιστικός λόγος, δηλαδή καμία σχέση με τα υπάρχοντα κόμματα. 
 
Στις εκλογές του 2019 η αποχή ανήλθε στο 42,22% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται από κανένα από τα δύο βασικά ιδεολογικά ρεύματα της αριστεράς-δεξιάς αλλά ούτε και από τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων. Τη νέα γενιά δεν την ενδιαφέρει τόσο η ιδεολογία όσο οι πρακτικές λύσεις που θέτουν ως προτεραιότητα να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής μας. Έχουμε πολλά άτομα που συμφωνούν με τις προτάσεις μας και το όραμά μας, αλλά δεν γνωρίζουν για το Βολτ ως πολιτική εναλλακτική στην Ελλάδα.
 
Sl.: Η αλήθεια είναι πως το συνέδριό σας στις 11 Μαρτίου άφησε θετικό αποτύπωμα και προκάλεσε το ενδιαφέρον οπότε αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που σας κάνει να συμμετέχετε στις εκλογές στο πλαίσιο μιας Συμμαχίας με όνομα “πράσινο & μωβ”; Γιατί δεν το τολμάτε μόνοι σας;
 
Ως πραγματιστικό κόμμα, κινούμαστε ανάλογα. Δεν είναι θέμα τόλμης αλλά υπολογισμού των υπέρ και των κατά. Η απόφαση να συμμετέχει το Βολτ στο “πράσινο και μωβ” κρίθηκε ως η καλύτερη δυνατή επιλογή που είχαμε τη δεδομένη στιγμή. Εγώ τυχαίνει να μην ήμουν τότε μέλος οπότε δε συμμετείχα στη διαδικασία. Πιστεύω όμως στο πολιτικό ένστικτο των μελών μας, όπως πιστεύω και στις δυνατότητες του Βολτ. Δουλειά μας είναι κάθε δεδομένη στιγμή να λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό του κόμματος και να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα με βάση το όραμά μας και αυτό του Volt Europa. 
 
Sl.: Έχω παρακολουθήσει τα επιχειρήματα και ομολογώ πως έχουν λογική. Δείχνουν πως στο κόμμα σας αυτά που λέτε προσπαθείτε να τα εφαρμόσετε στην πράξη. Όταν μιλάτε για συναινέσεις, τις εφαρμόζετε. Θα είσαι υποψήφια σε κάποια από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Πώς προγραμματίζεις τη δική σου προσωπική πορεία;
 
Θα είμαι υποψήφια για πρώτη φορά στη Β1' Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών. Στόχος για αυτές τις εκλογές είναι να πάει καλά το «Πράσινο και Μωβ». Προσωπική πορεία είναι η πορεία του Βολτ και ως συμπρόεδρος σκοπός μου είναι να έχουμε συνεχώς ανοιχτό διάλογο τόσο με τους πολίτες όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οποίο καταφέρνω μέσω της δραστηριότητάς μου στις Βρυξέλλες.
 
Sl.: Ειλικρινά δεν μπορώ να σε φανταστώ να τρέχεις στις λαϊκές και να σφίγγεις χέρια αγνώστων, ούτε να γεμίζεις τον τόπο με φυλλάδια. Ομολογώ πως εμείς οι μεγαλύτεροι που πάντα σατιρίζαμε τέτοιες πρακτικές περιμένουμε να δούμε από σας φρέσκιες ιδέες, καινούριες πρακτικές, μακριά από τακτικές “Μαυρογιαλούρου”. Έχεις σχεδιάσει πώς θα κινηθείς; 
 
Όλα έχουν τον τόπο και τον χρόνο τους. Εάν στη λαϊκή τύχει και μιλήσεις με κόσμο, γιατί να το κατακρίνουμε; Είμαστε με τις λύσεις και στην επικοινωνία μας “δε σνομπάρουμε τίποτα”. Αν κάτι λειτουργεί, δεν το απορρίπτουμε επειδή έχει ρίζες σε παλαιότερες μέρες. Βέβαια έχουμε και τις δικές μας ιδέες, που φέρνουμε στο τραπέζι. Και τα φυλλάδια έχουν τη χρήση τους, αλλά ως κόμμα με σεβασμό προς το περιβάλλον τα περιορίζουμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Είμαστε όμως και κόμμα με νεανικό χαρακτήρα, είμαστε ενεργά μέλη στα ΜΚΔ, σε όλες τις πλατφόρμες και σκεπτόμαστε πάντα ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να περάσουμε το μήνυμά μας στην κάθε περίπτωση. Το παν είναι να είμαστε ανοιχτοί προς τον κόσμο ώστε να μας γνωρίσει, όχι μόνο να μας μάθει, γι’ αυτό διοργανώνουμε και ανοιχτές κλήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές, ώστε να δεχτούμε ερωτήματα, να λύσουμε απορίες και να μιλήσουμε τόσο για το δικό μας όραμα για το Βολτ όσο και να ακούσουμε τις ανάγκες του κόσμου.
 
Sl.: Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε νέες “περπατησιές”. Κουβεντιάζουμε τόση ώρα με επίκεντρο την πολιτική, αλλά εσύ είσαι από τους πολιτικούς που η κύρια απασχόλησή τους είναι άλλη, βιοπορίζονται από αλλού. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για το αντικείμενο της δουλειάς σου;
 
Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε έναν οργανισμό που επικεντρώνεται στον κλάδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ασχολούμαι με έρευνες που στοχεύουν στη βελτίωση πρακτικών στα πανεπιστήμια, στη βελτιστοποίηση προγραμμάτων όπως το Erasmus+ και στις “τάσεις” και τις καλές πρακτικές που σημειώνονται σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη. 
 

Sl.: Η έδρα του οργανισμού είναι στις Βρυξέλλες έτσι; Είναι ευκολότερη η καθημερινότητα εκεί; Τι γίνεται στις Βρυξέλλες που θα ήθελες να αντιγράψουμε στην Ελλάδα;

Σωστά. Οι Βρυξέλλες πέρα από “Μέκκα” για την πολιτική και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, είναι το πιο διεθνές, πολυπολιτισμικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον που έχω βιώσει. Όλες οι παρέες αποτελούνται από άτομα με διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες, διακατέχονται από μια εξωστρέφεια και συνήθως κοινή αγάπη για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που ονειρεύομαι να δω και στην Ελλάδα περισσότερο. Να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό και χαρακτήρα, να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις κουλτούρες και να προωθήσουμε ένα κοινό μέλλον με στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Θέλω να δω τη χώρα μας ως ένα ασφαλές περιβάλλον, συμπεριληπτικό χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό. Δουλεύουμε με αυτόν τον γνώμονα και τις αξίες. 

Sl.: Όπως κατάλαβες, μας αρέσει να σχολιάζουμε τις απαντήσεις. Και αυτή ήταν μια αναπάντεχη απάντηση που δεν εστίασε στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, στην κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε άλλα που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα των κατοίκων εκεί, αλλά εστίασε κατευθείαν στην ουσία. Και τώρα λίγο πριν σε ευχαριστήσουμε για την όμορφη κουβέντα, αν θέλεις, απάντησέ μας και στην ερώτηση που… δεν σου κάναμε. Τι περίμενες να σε ρωτήσουμε και δεν το κάναμε; 
 
Μα φυσικά το πώς αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική! Η απάντηση είναι απλή. Βαρέθηκα να απογοητεύομαι από την πολιτική μας εκπροσώπηση στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι αυτονόητο ότι νέα άτομα και ειδικά νέες κοπέλες θα αποφασίσουν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, και να γίνουν πολιτικά ενεργές. Ένιωσα το καθήκον να γίνω ενεργή, γιατί πραγματικά δεν υπήρχε άλλη γυναίκα να εκφράζει τις πολιτικές και κοινωνικές μου ιδέες. Ευτυχώς έμαθα για το Βολτ στην Ελλάδα, το οποίο για μένα ήταν το μόνο κόμμα μέσω του οποίου θα ένιωθα ασφαλής να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα πολιτικό περιβάλλον που θα συντάσσεται με την Ευρώπη, θα έχει δίκαιη εκπροσώπηση όλων των φύλων και θα φέρνει πρακτικές λύσεις στην κοινωνία. Αξίζει να πιστέψουμε σε αυτό. 
 
Αξίζει να πιστέψουμε σε αυτό. Θα θέλαμε πολύ να είναι αυτή η τελευταία φράση της κουβέντας μας αλλά κατά τα ειωθότα οφείλουμε έναν επίλογο. Σε ευχαριστούμε πολύ, Θεοδώρα, για τις λιτές και περιεκτικές απαντήσεις. Εντυπωσιακή η στοχοπροσήλωσή σου και η έλλειψη κάθε περιττού. Ευχόμαστε καλή πορεία στα νέα μονοπάτια της πολιτικής τόσο για σένα όσο και για το κόμμα του οποίου ηγείσαι.
(Η συνέντευξη δόθηκε στην Ευβούλη Δήμογλου και στον Αντώνη Μιχαηλίδη)
 

Μάνος Αυγερινός

Ο Μάνος Αυγερινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Με το χάρισμα ενός δυνατού μυαλού, μιας μεθοδικής σκέψης και διάθεσης για σκληρή δουλειά, τελείωσε τις σπουδές του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.