Pin It

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005 θεώρησε ότι η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις, καθολικές, παγκόσμιες αξίες, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των λαών και των ανθρώπων τον 21ο αιώνα. Πεπεισμένη ότι η προώθηση του πνεύματος και της κουλτούρας αλληλεγγύης είναι σημαντική για την καταπολέμηση της φτώχειας, καθιέρωσε, προς τιμήν του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης, που ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε ιδρύσει στις 20 Δεκεμβρίου 2002, τη Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day), που γιορτάζεται την 20η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

 

Η έννοια της αλληλεγγύης εξάλλου, έχει καθορίσει το έργο των Ηνωμένων Εθνών από τη γέννηση του Οργανισμού. Η δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών ένωσε τους λαούς και τα έθνη του κόσμου μαζί για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, ιδιαίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκλησης της αυξανόμενης ανισότητας, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης.

Έτσι, η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης είναι μια μέρα που καθιερώθηκε:

  • για να γιορτάζουμε την ενότητά μας στην πολυμορφία,
  • για να υπενθυμίζουμε στις κυβερνήσεις να σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι διεθνών συμφωνιών,
  • για να ευαισθητοποιούμε το κοινό για τη σημασία της αλληλεγγύης,
  • για να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προώθησης της αλληλεγγύης, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους τής αειφόρου ανάπτυξης και
  • για να ενθαρρύνουμε νέες πρωτοβουλίες  για την εξάλειψη της φτώχειας, μέσω διάφορων δράσεων.

 

Θεωρώντας ωστόσο, ότι μπορεί να παίξει πολύ πιο σοβαρό ρόλο στον αγώνα για βελτίωση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει η διεθνής αλληλεγγύη να απαιτήσει, με όλους τους τρόπους, από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς πολύ πιο τολμηρά μέτρα από ό,τι μέχρι στιγμής έχουμε δει. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί σήμερα και στο επόμενο διάστημα λόγω του κορονοϊού μια πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία για να διασφαλιστεί κυρίως στις φτωχές χώρες η κάλυψη σε εμβόλια όλου του πληθυσμού και η πρόσβαση για όλους στο φάρμακο και τη θεραπεία για τον COVID-19.

Θα πρέπει π.χ. να απαιτήσει είτε ακύρωση είτε μείωση έστω μέρους του χρέους είτε ακόμη και επέκταση του καθεστώτος αναστολής του σε φτωχότερες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την καταπολέμηση του COVID-19  και να μειώσουν την οικονομική τους ύφεση, που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μετά την πανδημία.

Περαιτέρω, θα πρέπει να απαιτήσει χρηματοδοτικές επιχορηγήσεις και ευνοϊκότερους όρους συναλλαγών για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του παγκόσμιου Νότου, ώστε να μπορούν να έχουν πόρους για να αναπτύξουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης και να σταματήσουν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την πανδημία την αναμενόμενη αύξηση της μαζικής ανεργίας, της μαζικής πείνας, της μαζικής στέγης και της μαζικής φτώχειας.

Υπάρχουν βέβαια μέχρι τώρα μερικά καλά παραδείγματα, τα οποία όμως, δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετά. Στο πλαίσιο π.χ. της συνεργασίας μεταξύ των μελών κρατών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση από κοινού του κορονοϊού διατέθηκε δωρεάν βασικός ιατρικός εξοπλισμός, όπως μάσκες και αναπνευστήρες, βοηθήθηκε ο επαναπατρισμός πολιτών που ξέμειναν στο εξωτερικό, χρηματοδοτήθηκε η έρευνα για θεραπείες και εμβόλιο, αγοράστηκε και θα διατεθεί δωρεάν το εμβόλιο στους πολίτες της Ένωσης, δόθηκαν πόροι για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων γεωργικών ειδών διατροφής και άλλων αγροτικών επιχειρήσεων. Πάρα πέρα, υπήρξε και η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και άλλων χωρών με τη διάθεση π.χ. χιλιάδων παρτίδων προστατευτικών μασκών και φορεμάτων ιατρικού προσωπικού που  διανεμήθηκαν στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και αλλού, καθώς και βοήθεια σε είδος που παρέχεται σε χώρες που έχουν ανάγκη μέσω της πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

Ωστόσο, εκτός της διεθνούς αλληλεγγύης είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της αλληλεγγύης που ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική περίοδο, έχουν επιδείξει στην πατρίδα μας μεμονωμένα άτομα, πολυπληθείς ομάδες που στήθηκαν διαδικτυακά μέσα σε λίγες ώρες και οργανωμένες συλλογικότητες που προϋπήρχαν της κρίσης του κορονοϊού, που προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο να στηρίξουν όποιον το έχει ανάγκη, και ειδικά αυτούς που έχουν αφεθεί μόνοι ή στο περιθώριο. Τα δίκτυα αλληλοβοήθειας πληθαίνουν και στη χώρα μας μέρα με τη μέρα και αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν τον πλησίον τους. Μεταξύ αυτών, ας μην ξεχνούμε τις νοσηλεύτριες και το άλλο ιατρικό προσωπικό που προσέτρεξαν τελευταία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να συνδράμουν τους συναδέλφους τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς των νοσοκομείων.

«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων στη γειτονιά μας και να φροντίσουμε να μη βρεθεί κανένας μόνος του» λέει στο inside story o Ανδρέας, ένας από τους περίπου 35 εθελοντές που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης και διαχειριστής ή μέλος σε αρκετές ομάδες αλληλοβοήθειας που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο facebook.

«Έχει βάλει ο καθένας μας ένα χαρτί με τα στοιχεία του στην πολυκατοικία του και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όποια ανάγκη προκύπτει με τρόπο που να μην βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο κόσμος χρειάζεται τρόφιμα, φάρμακα, μάσκες και κάποιοι χρειάζονται και χρόνο ομιλίας. Ακολουθούμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο ως προς την καθαριότητα των προϊόντων και τη δική μας υγιεινή, έχουμε γάντια, αντισηπτικά και μάσκες».

Ώστε σήμερα, για την αντιμετώπισή του COVID-19, που αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, χρειάζεται μια κοινή παγκόσμια απάντηση. Είναι η ευκαιρία να αναπτυχθούν σχέδια και δράσεις διεθνούς ανθρώπινης αλληλεγγύης, αφού πρέπει να προστατευτούμε όλοι και παντού, χωρίς διάκριση, διασφαλίζοντας έτσι ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω. Ας στείλουμε λοιπόν, ο καθένας και όλοι μαζί το μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος μετράει και ακόμη ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις παγκόσμιες προκλήσεις.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.