Pin It

Τη δεκαετία του 1960 – 1970, εμείς οι παλαιότεροι, θυμόμαστε ότι λειτουργούσε το Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως (ΠΙΚΠΑ). Το ίδρυμα αυτό ιδρύθηκε το 1914 και λειτούργησε αρχικά για τη φροντίδα των θυμάτων πολέμου αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε προνοιακό φορέα με προγράμματα για τη φροντίδα και προστασία του παιδιού, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τους ηλικιωμένους. Στα πλαίσια αυτά, το ίδρυμα είχε αναλάβει και τον εμβολιασμό των παιδιών. Αργότερα, αυτή η υπηρεσία του εμβολιασμού εγκαταλείφθηκε και πέραν από ορισμένους οριακούς εμβολιασμούς που έκαναν οι παιδίατροι και ελάχιστοι γενικοί γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας, ο εμβολιασμός ήταν υπόθεση των ιδιωτών γιατρών και των φαρμακείων.
Τώρα, μετά από χρόνια, το δημόσιο σύστημα υγείας της πατρίδας μας θα αναλάβει και πάλι, λόγω κυρίως των ιδιαιτεροτήτων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το σημαντικό ρόλο να φροντίσει και να πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού και όχι μόνον. Είναι πραγματικά, σημαντική κατάκτηση το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας με το δυναμικό τους, ως εμβολιαστικά κέντρα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα οργανώνεται και πάλι και παίζει έναν ρόλο δημόσιας υγείας. Είναι εξ ίσου σημαντικό, αν και αυτονόητο, ότι το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν, αφού όλα τα εμβόλια που μπαίνουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών είναι δωρεάν.

Ωστόσο, το εμβόλιο το φέρνει στη χώρα μας η Ενωμένη Ευρώπη, η πρωτοβουλία της Commission και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Χωρίς αυτή την πρωτοβουλία δεν θα γινόταν σήμερα συζήτηση.

Ας μην έχουμε την παραμικρή αυταπάτη. Το εμβόλιο δεν το φέρνει ο Μητσοτάκης, δεν το φέρνει ο Κικίλιας , δεν το φέρνει η Κυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή διακρατική συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών το φέρνει γιατί τώρα, για πρώτη φορά, υπό την πίεση της πανδημίας, υλοποιείται η κοινή φαρμακευτική πολιτική. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ενωμένη Ευρώπη.
Άρα, το εμβόλιο δεν το χρωστάμε σε κανέναν Μητσοτάκη, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν και προσπαθούν και να μας πείσουν γι αυτό.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.