Pin It
Το πρωινό της 25ης Μαΐου 1979 o εξάχρονος Etan Patz εξαφανίζεται από μια γωνιά της Νέας Υόρκης στον δρόμο για το σχολείο του. Η ιστορία του Etan συντάραξε τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο πατέρας του, ένας φωτογράφος, κυκλοφόρησε ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χαμένου γιου του  στα μέσα ενημέρωσης. Οι προσπάθειες του πατέρα του μικρού Etan να ενημερώσει το κοινό οδήγησε στην  ανάγκη για ανάληψη προσπαθειών και πρωτοβουλιών με την ελπίδα για επανένωση όλων των αγνοούμενων παιδιών με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, πέρασαν περισσότερα από σαράντα χρόνια και η αναζήτηση του Etan συνεχίζεται.
Αφού η 25η Μαΐου,  που σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης του μικρού Etan, καθιερώθηκε πρώτα με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1983 ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ,  με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε (International Missing Children's Day) και γιορτάζεται κάθε χρόνο για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία των παιδιών τους.
Ένα παγκόσμιο πρόβλημα
Πρόκειται για ένα παγκόσμια πρόβλημα. Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προκαλώντας πόνο στις οικογένειές τους και βυθίζοντας σε θλίψη και αγωνία την κοινωνία. Είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη και οικονομική κατάσταση και αυτό µάς αφορά όλους. Μάλιστα, αν αναλογιστούµε ποια µπορεί να είναι η τύχη αυτών των παιδιών µετά την εξαφάνισή τους, τότε θα κατανοήσουµε πλήρως το µέγεθος του προβλήµατος. Όσο περνάει ο καιρός, το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα παιδιά αυτά είναι εκτεθειµένα σε κινδύνους όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η εµπορία οργάνων, η εκµετάλλευσή τους ως εργατικού δυναµικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν κατορθώνουν να επιβιώσουν. Επιπλέον, παιδιά που εντοπίζονται µετά από καιρό, είναι πιθανό να κουβαλάνε για πάντα τραύµατα που δύσκολα επουλώνονται.
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους
Το 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή για το ίδιο διάστημα διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων (περιπτώσεις που αφορούν κυρίως πρόσφυγες).
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC), το 2019:
 πραγματοποιήθηκαν 421.394 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ.
 40.425 παιδιά εξαφανίστηκαν στον Καναδά.
 Περισσότερα από 80.000 εξαφανίζονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 1.978 παιδιά παρέμειναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία.
 25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία.
 21.551 παιδιά εξαφανίστηκαν στη Νότια Κορέα ( https://bit.ly/3c4Bmub ). 
Οι κύριοι λόγοι και τα συνήθη αίτια εξαφάνισης ανηλίκων
Κύριοι λόγοι για την εξαφάνιση ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Amber Alert Hellas είναι σε ποσοστό 46% οι σχέσεις με την οικογένεια, κατά 30% οι σχέσεις με το άλλο φύλο, προβλήματα ψυχικής υγείας σε ποσοστό 14%, καθώς και άλλοι παράγοντες. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με εκείνον των αγοριών. Tα συνήθη αίτια είναι:
• Η φυγή των παιδιών από το σπίτι.
• Οι ανησυχητικές εξαφανίσεις (παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να μη γνωρίζουν πού βρίσκονται ώστε να προσανατολιστούν).
• Οι γονικές αρπαγές.
• Οι αρπαγές από πρόσωπο εκτός της οικογένειας, (στη χώρα μας δεν υπάρχουν).
Οι φυγές των εφήβων είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφάνισης. Αυτές σχετίζονται συνήθως με την ηλικιακή επανάσταση των παιδιών, τις ερωτικές σχέσεις, τη σχέση τους με το άλλο φύλο αλλά και με την ανάγκη να τραβήξουν το ενδιαφέρον των γονιών αγνοώντας όμως τους κινδύνους που διατρέχουν.
 
Τι πρέπει να ξέρει ένα μικρό παιδί, αν χαθεί
• Να ξέρει ακριβώς το όνομα των γονιών και τον αριθμό τηλεφώνου τους.
• Να μένει πάντα κοντά σε έναν ενήλικα. Να μη χαθεί από κοντά του.
• Αν χαθεί, να σταματήσει εκεί που είναι και να φωνάξει. 
• Να βρει μια μαμά με παιδιά και να ζητήσει  βοήθεια. 
• Να γνωρίζει πως ακόμη κι αν χαθεί, οι γονείς του θα κάνουν το παν για να το βρουν, αρκεί να θυμάται όλες τις συμβουλές που του έδωσαν.
• Αν φοβηθεί, δεν πρέπει να κρύβεται.
• Να μην ψάχνει όλη την περιοχή για να βρει τους γονείς ή συγγενείς του αλλά να μείνει εκεί που είναι.
Και αν χαθεί, οι γονείς του να μην το τιμωρήσουν ή το χτυπήσουν, γιατί αυτό θα μείνει στην ψυχή του σαν μια τραυματική εμπειρία.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση
• Να βρουν την πιο πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού και να αναφέρουν ΑΜΕΣΩΣ την εξαφάνισή του στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους και να απευθυνθούν το γρηγορότερο στο «Χαμόγελο του Παιδιού». 
• Να επικοινωνήσουν με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
• Να θυμηθούν αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία.
• Να εξετάσουν αν έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο. Να σκεφτούν πού μπορεί να έχει πάει. Με ποιον μίλησε.
• Να δουν αν έχει πάρει χρήματα, ταυτότητα, ρούχα.
• Να μάθουν αν επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανόν είναι κάπου, όπου νιώθει ασφάλεια.
• Να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν  μαζί του, μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Να το βοηθήσουν να  καταλάβει ότι νοιάζονται και το ψάχνουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εξαφάνιση ενός παιδιού δεν είναι μακριά από εμάς και μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή ! 
 
Ο ρόλος και η δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας Οργανισμός που έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνον. Ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Κώστα Γιαννόπουλου και αποτελείται από μία ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, με πολυδιάστατο ρόλο και πολύ μεγάλη εμπειρία. Διαχειρίζεται περιστατικά εξαφάνισης και είναι αυτό που ενεργοποιεί τον μηχανισμό στην Ελλάδα. Συνεργάζεται βάσει συμφώνου τόσο με την ελληνική αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές όσο και με τις αρχές άλλων χωρών και φυσικά τους γονείς των παιδιών. Το «Χαμόγελο» έφερε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αμερική, που έχει μεγάλη εμπειρία στις εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe, μία άλλη πρωτοβουλία του κ. Κώστα Γιαννόπουλου. Το «Χαμόγελο» δίνει πλέον τη δική του τεχνογνωσία, εκπαιδεύοντας άλλους οργανισμούς και ομάδες, που θέλουν να λειτουργήσουν στα δικά του πρότυπα.
Ο ρόλος των τηλεφωνικών γραμμών και άλλων μέσων που διαθέτει είναι πολύτιμος. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αυτή τη στιγμή, λειτουργεί:
 α) την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και στην οικογένειά τους. Η γραμμή αυτή είναι διασυνδεδεμένη και με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International).
β) Την αναγνωρισμένη ως Εθνική Γραμμή SOS 1056, διαθέσιμη σε κάθε παιδί και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν. 
γ) Την  Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, που παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες. 
Επιπλέον, «Το Χαμόγελο» συμμετέχει στην κοινοπραξία του προγράμματος της έξυπνης εφαρμογής για κινητά "ChildRescue" των οποίων οι χρήστες θα μπορούν, μετά το 2021,  να κατεβάσουν δωρεάν και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και στοιχεία που αφορούν την εξαφάνιση ενός παιδιού και το σημείο στο οποίο εμφανίστηκε τελευταία φορά, σε πραγματικό και ελάχιστο χρόνο μετά τη δήλωση του περιστατικού στην αστυνομία. Τέλος, είναι συνεργαζόμενος φορέας της πρωτοβουλίας Notfound στην Ελλάδα, που μετατρέπει τις μη λειτουργικές σελίδες με ένδειξη «Σφάλμα 404» σε αφίσες εξαφανισμένων παιδιών και έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερες από 5.700 ιστοσελίδες μέχρι σήμερα.
Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, η εξαφάνιση παιδιών αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν εφιάλτη, που δεν μπορούμε απλώς να αγνοούμε. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να σταθούμε απέναντί του! 
  

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.