Pin It

Με προεδρικό διάταγμα, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η Τουρκία αποσύρθηκε από τη συνθήκη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η σχετική Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011, που υπογράφηκε από 45 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νομοθεσία που να διώκει την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση, τον γάμο ανηλίκων καθώς και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Οι συντηρητικοί παράγοντες της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι οι διατάξεις αυτές δήθεν βλάπτουν την οικογενειακή ενότητα, ενθαρρύνουν το διαζύγιο και ότι στην συνθήκη υπήρχαν εδάφια που υποστήριζαν την ισότητα ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης, δηλαδή προέβλεπαν ίσα δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ. Είναι μια ακόμα επιτυχία του Ερντογάν στην προσπάθεια να χειραγωγήσει την τουρκική κοινωνία και να αναστρέψει την πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο «We will stop femicide» το περασμένο έτος 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία λόγω ενδοοικογενεικής βίας και χιλιάδες υπέστησαν σωματική βία.

Είναι αδιανόητο μια χώρα που υποτίθεται είναι σύμμαχος της Δύσης και ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια χώρα οπλισμένη ως τα δόντια με δυτικά όπλα, μια χώρα που σαν οδοστρωτήρας καταπατά δικαιώματα μειονοτήτων, φυλακίζει, ακόμα και δολοφονεί αντιφρονούντες, καταδιώκει τον ελεύθερο τύπο και έχει τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα, να προχωρά μπροστά στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου σε μια τόσο αντιδημοκρατική ενέργεια.

Καταγγέλλουμε στον ύψιστο βαθμό την αποτρόπαια αυτή ενέργεια και εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στη φιλοπρόοδη μερίδα του τουρκικού λαού, που δοκιμάζεται κάτω από την μπότα του σημερινού τυραννικού καθεστώτος, αντιστέκεται και αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Ευχόμαστε ολόψυχα οι ακρότητες της τρέχουσας ισλαμοφασιστικής τουρκικής κυβέρνησης να γιγαντώσουν την αντίδραση στην σκοπούμενη οπισθοδρόμηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δημοκρατική κανονικότητα με σεβασμό στα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο δίκαιο.

 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.