Pin It

Αν θέλουμε Ειρήνη και Ανάπτυξη, ας εργαστούμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη*.

soc just 1Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένα διαρκές πολιτικό και κοινωνικό ζητούμενο. Αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους και βασική αρχή για την ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη μεταξύ των εθνών. Γι' αυτό και με απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2007, καθιέρωσε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, ο στόχος της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας αποστολής μας για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ανάπτυξη δεν μπορούν να επιτευχθούν απουσία ειρήνης και ασφάλειας ή απουσία σεβασμού όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ο Ο.Η.Ε. με τη Διακήρυξή του επικεντρώνεται στην εξασφάλιση δίκαιων αποτελεσμάτων για όλους, μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διαλόγου και των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία. Αναγνωρίζει ότι η κοινωνική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απαραίτητες. Αναγνωρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, αναγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας, της ισότητας των φύλων και της πρόσβασης στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.

Ενώ ο παραγόμενος πλούτος παγκοσμίως αρκεί για να εξασφαλίσει την οικονομική ευημερία σε όλους τους λαούς και τους ανθρώπους του πλανήτη μας, παραμένουν τα προβλήματα και οι αντίξοες συνθήκες για ορισμένες κοινωνικές ομάδες και κράτη. Η σημερινή παγκόσμια τάξη είναι άδικη και άνιση. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους παρεμποδίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε βασικά και αναφαίρετα δικαιώματα όπως π.χ. στη Δικαιοσύνη, στην Υγεία, στη Στέγαση, στην Απασχόληση, στην Εκπαίδευση. Η οικονομία και η εργασία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, τα κράτη προσπαθούν να επιβιώσουν στη δίνη της πανδημίας και οι κοινωνίες να γλιτώσουν από τον «κυκλώνα» που πλησιάζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών σημειώνονται, ακόμη και με μικρά βήματα, πρόοδος και εξέλιξη. Όταν π.χ. καταρρίπτουμε τα εμπόδια που ορθώνουν οι άνθρωποι λόγω φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο δίκαιη κοινωνία. Όταν, αντίστοιχα, η δημιουργία ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης και νέων θέσεων εργασίας αλλά και η βελτίωση της πρόσβασης σε καλύτερες συνθήκες εργασίας μειώνουν τις ανισότητες και συμβάλλουν σε πιο συνεκτικές και δίκαιες κοινωνίες.
Όμως, δεν μπορούμε να νιώθουμε βέβαιοι ότι γίνονται όλα τα παραπάνω, αφού μόνο κοινωνική δικαιοσύνη δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται γύρω μας. Ωστόσο, σίγουρα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, κοινότητες, οργανώσεις και ιδιώτες, που για να στηρίξουν όλους όσοι τυγχάνουν κακομεταχείρισης και κοινωνικής αδικίας, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Άρα, η επίμονη προβολή του αιτήματος για κοινωνική δικαιοσύνη έχει νόημα. Πρέπει πάντοτε να προσβλέπουμε στην καλή διάθεση του ανθρώπου, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, στην πίστη τελικά στη δύναμη των λαών, που όταν «ξυπνούν» μπορούν να επιβάλουν αυτό που θεωρούν δίκαιο για τους πολλούς. Αυτήν την αλήθεια επιβεβαιώνουν στο διάβα της ιστορίας οι διάφορες «κοινωνικές κατακτήσεις».

Κι αυτό, γιατί, όσο κι αν έχει η κακία διαστρεβλώσει τον άνθρωπο, δεν τον έχει κάνει να χάσει μέσα του την -έστω ως νοσταλγία και πόθο- έννοια της αξιοκρατίας και του ανθρωπισμού, τα δύο βασικά δηλαδή στηρίγματα του αγαθού που ονομάζεται κοινωνική δικαιοσύνη. Πράγματα, που κάθε άνθρωπος και κάθε λαός, όπου κι αν ζει, νοσταλγεί και ποθεί.

Η κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μην υφίσταται ή να υφίσταται λειψά και περιορισμένα σε έναν λαό και σ’ ένα κράτος. Δεν παύει όμως πράγματι να υπάρχει και να λειτουργεί στις καρδιές των ανθρώπων, οι οποίες προσδοκούν πότε θα υπάρξουν οι συγκυρίες ώστε να πάρει σάρκα και οστά. Κι εκεί παίζεται το παιχνίδι των διαφόρων κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων και των πολιτικών θεωριών: κατά πόσο δηλαδή, διαμορφώνουν τις συνθήκες για να λειτουργήσει η κοινωνική δικαιοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι ο βαθμός λειτουργίας της δικαιοσύνης αυτής φανερώνει ταυτόχρονα την αξία ή όχι των πολιτικών και κοινωνικών συστημάτων και θεωριών.
Αυτό που τελικά, μπορεί να κάνει ο καθένας μας σήμερα είναι να πάρει την απόφαση ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την κοινωνική αδικία σε βάρος των συνανθρώπων του. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι το μέλλον μας είναι κοινό. Άρα, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνιών, την αξιοπρέπεια, τις ίσες ευκαιρίες για όλους, την ελευθερία, την παιδεία, την ελεύθερη βούληση και την ευτυχία των ανθρώπων.

*«Αν θέλουμε Ειρήνη και Ανάπτυξη, ας εργαστούμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη», αυτό ήταν το σύνθημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), το 2019.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.