Pin It

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ
(John Dalberg-Acton, 1st Baron Acton, 1834-1902, Άγγλος ιστορικός)

Παίρνω αφορμή από τη βροχή καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση με "θύτες" ανθρώπους τους οποίους έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ευπροσήγορους, χαμογελαστούς, πράους, κι ακόμα περισσότερο με κοινωνικές, πολιτικές, ατομικές αξίες. Δεν ασχολούμαι με χαζά ερωτήματα του τύπου "γιατί τώρα και όχι τότε", "μήπως τα ήθελε κι αυτή" κ.λπ. Έχουν ήδη δοθεί πειστικές απαντήσεις σ’ αυτά, και παρότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για τον καθένα "θύτη" ατομικά, ο όγκος των καταγγελιών κάνει φανερό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι κύρια η σεξουαλική πείνα στη ρίζα αυτής της σαπίλας. Όπως δεν είναι συνήθως η ένδεια στην πηγή της κάθε οικονομικής κατάχρησης. Για πάρα πολλούς ανθρώπους/ κοινωνικές ομάδες/ κόμματα, πρόκειται για δίψα άσκησης μορφών εξουσίας. Και η εξουσία είναι περίπου αυτοσκοπός.

Φαίνεται ότι είναι στη φύση μας. Κι ένας αυτοσκοπός έχει την τάση να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, αλλιώς η επίτευξή του μπαίνει σε εσωτερική και εξωτερική αμφισβήτηση. Και ποια καλύτερη επιβεβαίωση από το να μπορείς άνετα να εκμεταλλευτείς τον άλλον, κάτι εύκολο όταν αυτός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι ένα αδύναμο ή πληγωμένο θήραμα;
Θα 'λεγα ακόμη ότι πέρα από τις (σωστές) σκέψεις για καλύτερους σχετικούς νόμους, καλύτερη διαπαιδαγώγηση, καλύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης, που μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δοθεί και στους θεσμούς και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη δομή και τη λειτουργία κάθε είδους εξουσίας. Με άλλα λόγια, να γίνει μια προσπάθεια να αποκοπεί ο τροφοδότης μαστός, να σταματήσει να μπορεί να τρέφεται η κάθε εξουσία από την όποια εκμετάλλευση της ανάγκης ή της μειονεκτικής θέσης του άλλου. Αυτό σε επίπεδο ατομικής και κοινωνικής ζωής. Σε επίπεδο δημόσιου βίου, αποσύνδεση της πολιτικής από άλλες πηγές εξουσίας, όπως η οικονομική ισχύς και η δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων, πχ διορισμών από την πίσω πόρτα.
Και φυσικά, και σ’ αυτό το πράγμα, όπως και σε όλα τα άλλα, μακριά από τη σκέψη μου η υιοθέτηση οποιωνδήποτε υπερβολών.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.