Pin It

 Η Σαρία βασικά αποτελεί έναν ισλαμικό θρησκευτικό κώδικα διαβίωσης, η εφαρμογή του οποίου στη χώρα μας την καθιστά το μόνο κράτος της ΕΕ που εφαρμόζει νόμους που έχουν ήδη καταργηθεί στην Τουρκία από το 1924. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2019 εφαρμόζονταν υποχρεωτικά – αποκλειστικά κανόνες ισλαμικού Δικαίου (Σαρία) όσον αφορά το γάμο, το διαζύγιο, τη διατροφή, την επιμέλεια ανηλίκων και την κληρονομία με αποκλειστική δικαιοδοσία του Μουφτή. Η πρακτική αυτή φυσικά παραβιάζει μια σειρά συνταγματικών Διατάξεων και διεθνών συνθηκών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πέρυσι όμως, μετά από προσφυγή μιας Ελληνίδας μουσουλμάνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  το τελευταίο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδος, κρίνοντας ομόφωνα παράνομη την υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρίας και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να προσφεύγει στα κοινά δικαστήρια και στον Αστικό Κώδικα. 

Η καταδικαστική αυτή απόφαση αποτέλεσε αφορμή ώστε να ψηφιστεί ο Νόμος 4511/2018  που έβαλε ένα τέλος στην επικράτηση του ισλαμικού νόμου σαν κυρίαρχου έναντι του αστικού δικαίου στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, οι διάδικοι έχουν το δικαίωμα να υπάγονται στη δικαιοδοσία του Μουφτή για επίλυση μιας συγκεκριμένης διαφοράς, εφόσον αμφότεροι υποβάλλουν σχετική αίτηση ενώπιόν του.  Στην περίπτωση, ωστόσο, που έστω και ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς σύμφωνα με όσα ορίζει η Σαρία, αρμόδια τότε θα είναι τα αστικά δικαστήρια. Κάθε διάδικο μέρος μπορεί να τροποποιήσει ανά πάσα στιγμή τη δήλωσή του ή απλώς να συντάξει διαθήκη που θα κατισχύει της Σαρίας. 

Δυστυχώς ο νόμος ημίμετρο 4511/2018 δεν έλυσε το πρόβλημα. Αν οι διάδικοι επιθυμούν τη Σαρία, η κρίση του Μουφτή θα είναι υποχρεωτική για το κράτος μας. Έτσι η προαιρετικότητα της εφαρμογής του Ισλαμικού Νόμου δυστυχώς δεν εντάσσει πλήρως τον Μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ οι τελευταίοι δεν αντιμετωπίζονται ισάξια με τους λοιπούς Έλληνες πολίτες. 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.