Pin It
Μια σχετικά καλή θέση της Ελλάδας που πέρασε στα ψιλά γράμματα. Στην 27η θέση, ανάμεσα σε 163 χώρες, βρέθηκε η Ελλάδα, στην κατάταξη του “Δείκτη Κοινωνικής Προόδου”, μία θέση πιο ψηλά από το 2019. Ο δείκτης, ο οποίος δημιουργήθηκε από μία ομάδα οικονομολόγων κατόχων του βραβείου Νόμπελ, βαθμολογεί την κάθε χώρα σε 50 τομείς από 17 κατηγορίες κοινωνικού προσανατολισμού.
 
Τα κριτήρια με βάση τα οποία προκύπτει η συνολική βαθμολογία των χωρών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ιατρική περίθαλψη, προσωπική ασφάλεια), Θεμέλια Ευημερίας (πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πρόσβαση σε πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, υγεία, περιβαλλοντική ποιότητα) και Ευκαιρίες (προσωπικά δικαιώματα, προσωπική ελευθερία και επιλογή, ανοχή και ένταξη, πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση).
 
Η Ελλάδα σημειώνει υψηλές βαθμολογίες σε κριτήρια όπως η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο υστερεί σε σχέση με χώρες παρόμοιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παραμέτρους όπως η προσωπική ελευθερία και επιλογή, καθώς και η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία της χώρας στον τομέα της «ελευθερίας στις επιλογές ζωής» είναι από τις χαμηλότερες της λίστας του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Υεμένη.
 
Η Ελλάδα επίσης υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες στον τομέα της «ανοχής στην υποδοχή μεταναστών», λόγω της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, η οποία δημιούργησε ελλείψεις στους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και οικονομικούς).
 
Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου αποτελεί την πρώτη ολιστική μέθοδο μέτρησης της κοινωνικής απόδοσης μιας χώρας και είναι ανεξάρτητος από οικονομικούς παράγοντες. Ο δείκτης βασίζεται σε μια σειρά κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών, που καταγράφουν τρεις διαστάσεις κοινωνικής προόδου: βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θεμέλια ευημερίας και ευκαιρίες. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου 2017 παρουσιάζει δεδομένα από 128 χώρες σε 50 δείκτες. Περιλαμβάνει το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχει σχεδιαστεί ως συμπλήρωμα του ΑΕΠ και άλλων οικονομικών δεικτών, για την παροχή μιας ολιστικής αντίληψης για τις συνολικές επιδόσεις των χωρών.

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.