αναγκαίες ρυθμίσεις
Pin It

Η υπερεικοσαετής συμμετοχή μου σε επιστημονικές επιτροπές που εισηγούνται μέτρα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και τη μείωση των συνεπειών του σεισμού, μου παρέχει θαρρώ το δικαίωμα να εκφράσω και τη δική μου άποψη στον δημόσιο διάλογο.

Ο λόγος για το ακαταδίωκτο που πρόσφατα θεσπίστηκε για όσους μετέχουν στις επιστημονικές επιτροπές που εισηγούνται στη κυβέρνηση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μία ακόμη νομοθετική ρύθμιση που γέννησε ακραίες αντιπαραθέσεις στον δημόσιο διάλογο και την οποία παραθέτω αμέσως παρακάτω για να ξέρουμε αυτό στο οποίο αναφερόμαστε.
Θα ξεκινήσω όπως θα άρμοζε να τελειώσω.

Άλλη μία κακή νομοθέτηση που ναρκοθέτησε μια αναγκαία ρύθμιση.

Εξηγούμαι στη συνέχεια … επιχειρώ τουλάχιστον.


Είναι σωστό να μη διώκονται όσοι με βάση την επιστημονική τους γνώση εισηγούνται στην κυβέρνηση;
Απολύτως σωστό, αφού επιτρέπει στους επιστήμονες να ασκούν απερίσπαστοι το καθήκον που τους έχει ανατεθεί, δηλαδή να εξετάζουν, να αξιολογούν και να εισηγούνται μέτρα στο πλαίσιο που θέτει το επιστημονικό τους πεδίο.

Μα τότε ποιος έχει την ευθύνη των αποφάσεων;
Την ευθύνη των αποφάσεων την έχει πάντα αυτός που τις παίρνει, η κυβέρνηση. Είναι προφανές αυτό.

Τότε γιατί χρειάζεται να νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών;
Χρειάζεται για να αποφευχθεί η άσκοπη εμπλοκή τους σε δικαστικές περιπέτειες μέχρι να αποδειχθεί πως δεν φέρουν ευθύνη, ειδικά στη χώρα που συχνά σού ζητούν να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας και κρατά και κάμποσα χρόνια μέχρι να τους πείσεις.

Άρα ήταν αναγκαία η θέσπιση αυτής της ρύθμισης;
Ναι, η θέσπιση αυτής της ρύθμισης ήταν αναγκαία.

Συμφωνείς λοιπόν με το περιεχόμενο της ρύθμισης;
Ναι, συμφωνώ με το περιεχόμενο της ρύθμισης.

Μα δε βλέπεις πως το ακαταδίωκτο περιλαμβάνει όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις επιτροπές;
Το βλέπω και συμφωνώ γιατί τα κυβερνητικά στελέχη, που ευλόγως λόγω αρμοδιότητας μετέχουν στις επιτροπές, είναι δύο Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως το σκανδαλώδες είναι κυρίως που δεν εξετάζονται και έτσι δεν μπορούν να αποδειχτούν τυχόν κυβερνητικές ευθύνες ή και πιέσεις προς τις επιτροπές. Είναι έτσι;
Δεν είναι έτσι, δεν εξετάζονται πράγματι αλλά για γνώμη που διατυπώσανε ή ψήφο που έδωσαν μόνον, για οτιδήποτε άλλο εξετάζονται.

Δηλαδή τα έχει κάνει όλα καλά η κυβέρνηση και η πλειοψηφία που τη στηρίζει στη Βουλή;
Το αντίθετο, τα έχει κάνει όλα λάθος. Λάθος χρόνος. Λάθος τρόπος η τροπολογία. Λάθος η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της τροπολογίας. Λάθος επικοινωνία.
Όλα λάθος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και αρνητικό κλίμα στη κοινωνία σε βάρος των επιστημόνων που μετέχουν στις επιτροπές.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για να στηρίξω την άποψή μου, προτιμώ να κοινοποιήσω όλο το κείμενο της τροπολογίας και την τεκμηρίωσή της. Όποιος διαθέσει λίγο χρόνο να τη μελετήσει θα διαπιστώσει την προχειρότητά της.

Λάθος χρόνος γιατί;
Σε μία περίοδο που η αντιπολίτευση σε κατηγορεί, αδίκως κατά τη γνώμη μου, για παρεμβάσεις στην επιτροπή και δικαίως για προειλημμένες αποφάσεις, δικαίως γιατί τι άλλο είναι η ανακοίνωση έναρξης δραστηριοτήτων εστίασης κλπ. μετά το Πάσχα και εσύ σπεύδεις να νομοθετήσεις με ανεπεξέργαστη από κάθε άποψη τροπολογία, το ελάχιστο που σε χαρακτηρίζει είναι κακό timing.

Ποιος θα ήταν ο σωστός χρόνος;
Ο κατάλληλος χρόνος για αυτή τη ρύθμιση και για πολλά άλλα όπως οι κανόνες λειτουργίας των επιτροπών, η τήρηση και η δημοσιοποίηση πρακτικών, οι όροι εμπιστευτικότητας, ήταν το καλοκαίρι του 2020. Θα έπρεπε τότε να εκμεταλλευτούμε την ύφεση της πανδημίας και μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος να σχεδιάσουμε επειγόντως όσα θα χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε τα αναμενόμενα επόμενα κύματα … μα εμείς πήγαμε διακοπές … στα κύματα.

Να επανέλθουμε στη ρύθμιση, γιατί τα έκανε έτσι η κυβέρνηση;
Δεν ξέρω και δεν υιοθετώ περίεργες απόψεις, προτιμώ να πιστεύω πως πρόκειται για άλλη μία κακή νομοθέτηση που ναρκοθέτησε μια αναγκαία ρύθμιση, μία ακόμη απόδειξη της αβελτηρίας του πολιτικού μας προσωπικού που αρνείται να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος μας.


(ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της πολιτικής Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜεις")


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.