eGovernment
Pin It

Ένας από τους 15 βασικούς άξονες των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Next Generation E.U.” για τη χώρα μας (συνολικού ύψους 72 δισ.), είναι «η συνέχιση και μεγέθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης». Μαζί με την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση αποτελεί η δημόσια διοίκηση κομβικό «άυλο» αναπτυξιακό βαγόνι στο συρμό της προόδου της χώρας.

Και πρέπει να θυμηθούμε την φράση  ότι “όταν ένας καλός εργαζόμενος τοποθετηθεί σε ένα κακό σύστημα το σύστημα θα επικρατήσει πάντα”. Που σημαίνει ότι χωρίς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, όλη η προσπάθεια της επόμενης 10-ετίας θα καταρρεύσει.  Αν δεν πετύχουμε τον ριζικό μετασχηματισμό των υφιστάμενων διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε υπηρεσίες αυξημένης προστιθέμενης αξίας, ώστε η Δ.Δ. να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη, το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των υπόλοιπων χωρών θα μεγαλώσει.

Ποιά είναι όμως τα κύρια οφέλη της Ψηφιακής Διακυβέρνησης (eGovernment) στη Δημόσια Διοίκηση;

Ομαδοποιώντας τα πλεονεκτήματα τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στο κοινωνικό σύνολο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρουμε μερικά από αυτά:

  • Μείωση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Αναδιοργάνωση και ορθολογισμός των διεργασιών της δημόσιας διοίκησης.
  • Αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Ελάττωση της άμεσης επαφής των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των διαδικασιών και επέκταση της διαθεσιμότητας των δημόσιων υπηρεσιών[6] (24 ώρες χωρίς τοπικούς περιορισμούς).
  • Προώθηση της δημοκρατίας και ελάττωση της διαφθοράς.
  • Συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στην διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών.
  • Δυνατότητα ελέγχου και απόδοσης ευθυνών στη δημόσια διοίκηση. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ωφέλησε και κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, π.χ. άτομα με αναπηρίες καθώς οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των υποθέσεων απλουστεύτηκαν.
  • Ποιοτικότερη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το κράτος και τις επιχειρήσεις.
  • Δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Άμεση διεκπεραίωση των υποθέσεων, μείωση του κόστους συναλλαγής και αμεσότερη εξυπηρέτηση, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία.

Γίνεται κατανοητό πως  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στον τομέα της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη δημόσια διοίκηση.   Και οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα αλληλεπιδρούν δημοκρατικά με τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή.

Πηγές: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Η συμβολή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.